Bæredytig varme i storbyen

Som indbygger i en storby, er det ikke altid man tænker over konskvenserne ved at fyre op derhjemme. For manges vedkommende går man ikke så meget op i hvordan der fyres eller hvor meget. Enkelte ude i de mange paracelhuskvarterer har måske en lidt bedre bevidsthed om det, end dem inde i lejlighederne. Det er noget af det jeg vil stille skarpt på denne gang.

Hvordan får du varmen?

Hvordan er det hele lavet hjemme hos dig ? Her er jeg ligeglad med hvor i byen du bor, for selvom det er i en af de ydre bydele, så er bæredygtighed stadig værd at overveje.

Hvis det antages at du som en del københavnere bor i en lejlighed, så er der er ikke altid du selv kan bestemme hvordan der skal varmes op. Nogle tager valget helt selv ved at bruge f.eks. en gasovn eller elektriske radiatorer. En biopejs kunne også være en oplagt mulighed, omend den ikke er det mest effektive.

De fleste lejligheder i København har indlagt fjernvarme, der leveres fra Ørsted nede i Sydhavnen. Her pumpes der fjernvarme rundt gennem nogle kollosale rør, der er gravet ned i jorden. Det er ikke noget udstyr som du ser eller som du måske overhovedet skænker en tanke, men det er der.

Der er ikke så meget du kan gøre hvis du bor i lejlighed udover, hvis du er den del af en andels eller ejerforening, at diskutere hvor varmen skal komme fra, så I kan få en bæredygtig løsning.

Bor du i hus eller rækkehus, hvor der er nogle andre muligheder, så er det helt sikkert værd at kigge på. Fordi her kan du bl.a. få installeret en varmepumpe, der suger varme ud af luften og sender det ind til dig og varmer hele hytten op. Det er en løsning som koster lidt, men på sigt er den rigtig miljøvenlig og billig. Det er ikke samme møngde strøm som en elradiator sådan en pumpe tager, og den skal ikke køre hele tiden heller.

Bæredygtig varme

Nu har jeg kort ridset nogle af de muligheder, som findes op for dig. Men der er flere endnu, Hvis vi lige holder fast ved at du enten bor i hus eller rækkehus, så er der et par andre gode bud, udover varme fra en varmepumpe.

Et oplagt bud er jordvarme, som kræver du har en god have til huset, her kan du få gravet rør ned, der tager sig af den varme der måtte være i jorden, og det er varmere end du skulle tro, især hvis der graves lidt ned af. Det er meget kostbart og omstændigt at få installeret, men det er en løsning, som er meget billig i drift.

En 3. mulighed kunne være et pillefyr eller en brændeovn, hvis huset ikke er alt for stort. Det giver en central og intens varme, som uden tvivl kan holde husets rum dejligt varme. Går du vejen og vælger et decideret fyr, så kan varmen fordeles endnu mere effektivt. Du kan læse mere om emnet her.

Er du ikke til den slags, så er der også muligheder med en gasovn. Det kræver dog hyppig udluftning og en flaske på 10 kg. holder ca. 1 uge, hvis du skal varme 80m2 op. Det giver en udgift på omkring 800 kr./mdr., alt efter hvor du vælger at hente din gas.

Det var lidt af mine forslag, nu er det op til dig at vurdere hvorvidt det kunne bruges. Det er en meget personlig sag, der helst skal have lidt god planlægning forud for hvad der skal ske.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *