Den endeløse boligjagt

København er ikke ligefrem kendt for at være den by her i landet, hvor mængden af ledige lejeboliger topper grafen. Det er desværre det helt modsatte byen og de tre andre største byer i Danmark er kendt for. Nemlig udpræget boligmangel, og det er hvad jeg vil stille skarpt på i dag.

Udviklingen

København har de seneste generationer gennemgået store omvæltninger, især under den industrielle revolution, hvor rigtig mange måtte søge til byerne for at få arbejde. Det betød et boom i antallet af indbyggere i byen hvilket også var årsagen til den store overbefolking. Både dengang og nu desværre.

Tilbage fra byens grundlæggelse i den sene middelalder, har det været en kendt by vidt og bredt, som især datidens handelsmænd og fiskere gerne søgte til, her især takket være øresunds virilie fiskeliv. Det tiltrak dog ikke datidens bønner, da der var rigeligt at lave ude på landet, hvor langt størstedelen af datidens befolkning boede.

Det var først omkring år 1890 at den industrielle revolution tog fart, som jeg kort kom ind på ovenfor. Det var her landets bønder søgte ind mod byen for at finde arbejde. Det betød som nævnt en akut mangel på boliger, ligesom mange måtte bo flere sammen under kummerlige forhold.

Her ses et eksempel på en af datidens lejligheder, hvis man ellers var så heldig at være fri for svamp og andet træls, som gerne groede over det hele, takket være dårlig hygiejne og manglende sanitet.

Kummerlige forhold

For det føste lejere i København, her dem som tilhørte arbjederklassen, var forholdene i lejlighederne absolut kummeriske. Der var hverken indlagt vand eller lavet sanitet flere steder. Toiletbesøg foregik på et lokum nede i gården, og sådan var det et godt stykke ind i første halvdel af 1900-tallet.

Arbejderne skulle i forvejen knokle løs mindst 12-16 timer i døgnet, til en løn der knapt kunne forsøge deres, som regel store, familier. Det var gerne 3-4 børn og en mor og far. Enkelte steder måtte man også tage sig af familiens 1. generation, og det gav nemt andledning til problemer. Det var længe inden velfærdssamfundets plejehjem.

Her ses et øjebliksbillede fra et af de mere fattige arbejderhjem, som der dominerede København i første halvdel af 1900-tallet. Forholdende var horrible, og som det ses på billedet, så var det gerne kvinden i huset der stod for alt det huslige.

Forholdende bliver bedre

Som velfærdssamfundet begynder at blomstre i Danmark op gennem det 1900 århundrede, blive forholdene for byboerne også bedre. Her især i landets største by København, der også er hovedstad. Det var først efter 2. verdenskrig at det hele tog fart.

Det blev nu muligt for den menige dansker at købe sig en folkevogn, et lille hus eller lejlgihed og så ellers får en god tilværelse. Meget af det skal ses i lyset af de fagforeninger, der opstod gennem 1920’erne. De fik samlet og organiseret arbejderne og det gav bedre lønninger og bedre vilkår. Det er en udvikling der fortsat ses den dag i dag.

Det betød også at boligstandarden kunne løftes til nye højder. Lejligheder blev sat i stand, man fik flere penge mellem hænderne og der var plads til fornøjelser. Derudover blev der flere steder indlagt vand og afløb, så man kunne installere et træk/slip toilet og endda bad enkelte steder, noget der førhen var helt uhørt.

Situationen i dag

I dag er der næsten tale om håbløse tilstande, når det kommer til boligsituationen i København. Flere end nogensinde før kan ikke få en bolig at bo i og da slet ikke som kan betales. København er kendt for sine meget dyre lejeboligere og ejeboligere for den sags skyld også. Det skyldes markedet, her udbud/efterspørgsel. Og det ser ikke ud til at boblen vil briste lige foreløbigt.

Der er dog stadig mulighed for at finde noget, som ikke koster 15.000 kr. eller mere om måneden, det handler bare om at kigge godt efter. Bl.a. så kan sider som Boligninja.dk anbefales, her får man en fair chance. Både fordi siden ikke er en sværvægter, men også fordi den er med til at prikke til konkurrenterne. PT søger jeg (heldigvis) ikke selv bolig, men har muligvis en datter, der snart søger en, og så skal jagten sættes ind!

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *